Home > General > Custodia comuna si noul cod civil. Premiera: 1 octombrie 2011

Custodia comuna si noul cod civil. Premiera: 1 octombrie 2011

9 September 2011 Leave a comment Go to comments

De la 1 Octombrie se schimba codul civil in ceea ce priveste divorturile in care exista copii. Se introduce custodia comuna. Personal, nu mi se pare o miscare buna aceea de a da copy-paste la Codul Civil Francez. In primul rand, nu vorbim despre natii cu acelasi grad de civilizatie iar introducerea acestui lucru la romani va complica si va da ocazia la razboaie mult mai aprige intre cei doi fosti soti/ parinti. Iar asta nu face decat sa prejudicieze copilului!

Din pacate, putini parinti care ajung la divort au capacitatea de a intelege si discerne ca AMBII sunt in continuare parinti, chiar daca relatia lor conjugala a luat sfarsit. Ca acel copil are nevoie, in egala masura, de ambii parinti. Nu este nevoie si este absurd ca printr-o hartie sa se zica: tu stai azi la mama, maine la tata. Asta trebuie sa vina natural, instinctual. Copilul acela nu l-ai facut singura/singur, de ce sa incerci sa strici relatia dintre copil si fostul sot/sotie doar pentru ca tu ai sau nu ai custodia lui?

Acum, daca ai custodia comuna, legal, competitia dintre cei doi parinti va fi si mai apriga pentru “castigarea” iubirii copilului. Ambii se vor vedea cu drepturi legale si AMBII vor face abuz, vor intelege gresit aceste drepturi, in detrimentul copilului, care, si asa, nu este vinovat cu absolut nimic si va fi si mai debusolat si suferind.

Intr-un mediu sanatos, civilizat, cand se ajunge la divort, mama este cea care are grija de ingerasul ei cel mai bine, cordonul acela ombilical nu se taie niciodata iar o mama are instinctele maternale infailibile. Lucru dovedit stiintific. Aceeasi mama intelege si sprijina, natural, o relatie cat mai normala si mai frumoase intre copil si tatal ei. Fie el sotul cel mai nenorocit, afemeiat, neglijent, etc, etc, el este si va fi intotdeauna singurul si cel mai bun tata pentru copilul ei. Iar asta nu se scrie in acte..

Pentru mai multe detalii despre noul cod civil, detalii aici

Categories: General
  1. 12 September 2011 at 19:22

    Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

  2. Leon
    19 September 2011 at 11:33

    Un asemenea punct de vedere, uita insa situatia a o gramada de tati, intre care ma numar, care nu au facut un copil doar de dragul de a-l face, ci l-au facut cu toata responsabilitatea….iar ulterior cand casnicia din varii motive s-a dus de rapa…ajunge sa fie doar BUN DE PLATA.

    In rest….numai piedici.

    Stii cum e sa nu ti se dea voie sa iesi cu copilul intr-o dupa masa in oras, pentru ca “nu ai dreptul, conform sentintei” ?

    Stii cum e sa ai un copil care plange ca si-ar mai dori o noapte in plus cu tati….dar tu nu-l poti tine, pt ca fosta urla’n telefon ( a se nota cxa folosesc verbul corect “urla” )….”nu ai voie sa o tii, pt ca sentinta nu iti da voie!” )

    si altele…si altele

    • 19 September 2011 at 20:28

      Leon, primul care sufera, in astfel de cazuri, este copilul.. Parintii sunt cei care divorteaza, copilul nu divorteaza de niciunul dintre parinti.. Asta trebuie sa se inteleaga si de aici, sa se actioneze ca atare. Orice s-ar fi intamplat intre cei doi parinti, asta nu trebuie sa se rasfranga asupra copilului. Deci, te inteleg si-ti inteleg durerea. Din pacate, un divort este un razboi intre parinti, care, din cauza orgoliului, dorintei de razbunare si a egoismului ambilor se transforma intr-un chin debusolant si dureros pentru copil. Din fericire, am stiut si stiu sa pun, in orice situatie, interesul si binele copilului inaintea orice si, tocmai de aceea, insist sa aiba o relatie perfecta cu tatal, sa-si petreaca cat mai mult timp si in compania lui. Acum, din proprie experienta: lasa orgoliile, reprosurile, incearca sa ai o relatie cat mai civilizata cu fosta sotie, arata-i ca trebuie si se poate baza oricand pe tine atunci cand este vorba despre copil, ca intre voi doi nu exista o concurenta inspre iubirea copilului. Daca sta cu tine mai mult decat in programul stabilit, asta nu inseamna ca micutul/micuta va ajunge sa te iubeasca pe tine mai mult decat pe ea. Inseamna doar ca-i faceti un bine copilului, care are nevoie, in egala masura, de ambii parinti. Asigurati-i, pe separat, dar de comun acord, un viitor sanatos, o mentalitate si o incredere in sine frumoasa si, repet, sanatoasa. Si, mai presus de toate: nu incercati sa manipulati copilul si nu-l transformati intr-o arma impotriva “adversarului”. Sunteti, toti 3, in continuare, o echipa. Singura diferenta: nu mai traiti sub acelasi acoperis. Cu rabdare si tact din partea ta, vorbeste cu ea.

    • 7 May 2012 at 09:27

      asai ,aveti perfecta dreptate ,si eu sunt unul din nefericitele cazuri care nise intampla acelasi lucru ,piedici si numai piedici ca naveam voie sa stam impreuna cat ne dorim,si de ce ,din orgoliul matern sau al justitiei care este oarba cand este vorba de tata,ca de tatal este mai puternic si reuseste sa treaca peste suferinta ,este gresit si noi suntem tot oameni ,care sunt care nu merita suferinta ,dar atat timp cat un tata si un copil doresc sa stea impreuna de ce nu se poate ,doar pt ca nu poti face dovada cu martori sa dovedesti ca si copilul vrea sa stea cu tine ,instanta trebuie sa dea dreptate in 90% din cazuri mamelor….noroc cu noul cod civil ca se mai misca ceva si pt. tati…dar degeaba avem custodie comuna ca este greu de inteles de mamele care au avut custodie unica..dar ar trebui sa se dea o lege sa le dea la mame nenorocitul acela de programsa vedem cum sar simti ….nu am nimic impotriva mamelor care stiu sa fie mame cu adevarat si le inteleg pe cele care sunt batute ,maltratate ,dar pe cele rasfatate de soti nu le voi intelege niciodata (pt.un capriciu al lor distrug mai multe vieti ,pt. ce anume ,pt ce au alti in pantaloni ,ca la soti lor fac pe alea timide nu au cum sa se dezlantuie decat cu amanti ,,,,,,total gresit ………………………..dupa multi ani acum pot sa fiu si eu fericit si copilul ,in sfarsit neam regasit si sper ca la varsta de 10 ani sa ne regasim in totalitate dupa o despartire cu multe peripeti , opstacole si multe despartiri si lacrimi ,lacrimi de care altora nu lea pasat ,cat de amare au fost ,si acestei justitii oarbe iasi spune sasi ia ochii inapoi ca asa nu se mai poate continua….multi spun ca acesti copii ai nostri vor ajunge niste rebuturi ale societati ,da vor ajunge daca se continua cu nepasarea justitiei dea lasa mamele sa faca numai ce vor ele ,datorita lor ajung copii la orfelinate ,pe strada sa faca trotoarul ,dar din orgoliu si razbunarea lor prosteasa pe cei care leau iubit si leau fost aproape la bine si la rau nu mai realizeaza ca atunci cand sa conceput un copil sa conceput cu acordul amandouora,dar tatal trebuie sa plateasca doar pensia alimentara ,pt ce pt mame nu pt copil,si cu aceasta pensie este o tampenie ,ar trebui ambi fosti soti sa plateasca intrun cont copilului aceasta pensie ,si in rest sa se descurce sal creasca ca de aceea iau dat viata .

  3. nadia
    19 September 2011 at 14:12

    asta e un raspuns care arata cat e de inapoiata romania!!!

  4. 15 October 2011 at 05:42

    Din pacate, tot ceea ce am citit ( exceptie facand raspunsul lui Leon ) este teorie pura! Toate cazurile au unicitatea lor, iar referitor la legatura atat de trambitata a mamei cu copilul, asta era poate valabila intr-un alt timp! este usor sa dai sfatutri ca cel care este lipsit de prezenta copilului sa fie TOT EL cel care sa fie impaciuitor, sa vorbeasca frumos, calm, etc, in situatia in care EA este cea care urla, jigneste si are orgolii!!! Intr-un caz mai concret, EA este cea care sparge caminul ducandu-se cu altul, iar ulterior, ii interzice tatalui sa isi vada copilul sau eventual sa si-l vada un timp de cateva ore pe luna, iar daca tatal VREA sa discute civilizat cu ea, nu gaseste sub nici o forma CU CINE sa o faca! Atunci, de ce nu este buna custodia comuna? Crede cineva ca in tarile pomenite mai sus, intai s-a format mentalitatea si apoi s-a luat aceasta decizie??? Este mai bine pentru copil ca numai unul din parinti sa decida ce si cum pentru copil si sa faca abuz de aceasta “putere”, sau amandoi parintii sa poata decide viitorul copilului, cand lucru stiut este ca doua pareri au sanse mult mai mari sa formeze o decizie corecta decat una singura sa fie luata ca adevar absolut indiferent de rezultate!!! Si mai este stiut faptul ca in ziua de azi, procentual, sunt mult mai putine mame care sunt intr-adevar mame, la fel si tati care sunt mult mai multi care se implica in adevaratul sens al cuvantului si copii care sunt mai atasati de tati decat de mame! Ar fi bine, ca inainte sa exprimam o parere cu convingere, sa ne interesam si ar fi posibil sa aflam un alt adevar decat cel pe care credem ca il stim!

    • 7 May 2012 at 09:38

      tot ceea ce ati scris cu mult timp in urma este perfect adevarat ,,dar ele nu stiu sasi recunoasca gresala se pitula dupa amanti lor ,dar legea tot pe bieti tati ii invinuie de aceasta despartire ,,,,chiar si cu dovezi clare ca sia inselat partenerul tot dreptate ise va da .,, sa va citez niste cuvinte ale unui judecator renumit si mai apoi presedinte de tribunal ,, citez femeia daca practica prostitutia nu are nimeni cei face ,este la lucru pt a castiga bani cu care sa creasca copilul,,,am inceiat …atunci ce sa mai zicem de legea care este prost inteleasa si de cei pusi sa faca dreptate…atunci sa nu se mai zica de ce prostitutia in romania este in crestere alarmanta in romania ,din cauza incompetentei justitiei care despart asa repede casniciile ,de ce pe timpul lui ceausesc nu ereau atatea despartiri ,acum un barbat nu mai poate sai zica unei femei nici date mai incolo ca deja ceartai gata ,dar ele au dreptul dea urla in gura mare si dea te jigni ,de ce oare ,pt . ca ele de fapt cauta motive ca sa se desparta ca la fundul lor deja se patimeste de fapt un alt prost sa le satisfaca dorintele de nesatule ,,,

      • stelly
        16 April 2015 at 11:17

        perfect adevarat

  5. Dragos
    17 November 2011 at 15:03

    Mai Leon, mai Liviu Dragulanescu… Vorbiti de drepturi egale…de cat de ale dracu sunt ele… Scorpii, curve… Voi.. SFINTI de-a dreptul. Spuneti ca trebuie sa va implicati in egala masura. Puteti sa spuneti si daca faceti vreun efort financiar pt copii atat de iubiti? Si nu ma refer la bani dati ca pensie alimentara. Intrebare: cand ati cumparat ultima data (daca ati facut asta vreodata) o haina, niste pantofi… Sau orice obiect pentru copii… Repet: nu bani, ca sa nu credeti ca ii foloseste depravata de mama..
    Daca nu ati facut asta vreodata v-as intreba cum ar fi daca atunci cand mergeti sa luati copiii de la mamele denaturate, curve si cum le mai spuneti…ati lua copiii fara haine? Pentru ca tot spuneati sa contribuiti in egala masura la cresterea lor…

    • gelu
      5 November 2012 at 16:59

      Se pare ca tie-ti lipsesc cel putin cei 7 ani de acasa daca-ti permiti sa judeci pe cineva fara a-l cunoaste!Sunt cazuri in care parintii privati de a-si educa,sau mai bine spus de a participa la educatia copilului de catre lege, sunt parinti mult mai buni ca cei care au primit custodia copiilor.Inca un lucru referitor la custodia comuna se refera si la intelegerea dintre parintii divortati in ceace priveste cheltuielile pentru cresterea copilului!

      • 6 November 2012 at 00:27

        Ok, si ce are sula cu prefectura? Ce legatura exista intre prima ta fraza si concluzia de final, a ta? Esti cam aprins si nu inteleg de ce. Nu am judecat pe nimeni si n-o fac, in viata de zi cu zi, cu atat mai putin aici.

  6. asa
    17 November 2011 at 22:47

    Stiti ce nu inteleg eu? De ce faceti atatea comentarii… Fiecare situatie in parte are specificul ei… Nu poate nimeni comenta decat cand este direct implicat si cand are mintea odihnita.Cand o sa treceti prin situatii similare,cand o sa aveti sau nu copilul langa voi sau nu, cand o sa aveti grija de un copil, o sa-l cresteti, supravegheati, inghrijiti…atunci faceti comentarii. Nimeni nu are dreptul sa judece. Fiecare dintre noi avem unul sau mai multe motive sa alegem sau sa hotaram,, dar sa judecam nu avem nici unul. Nu sunt “procentual” nici mame mai bune nici tati mai rai… procentele sunt cifre… realitatea e alta.
    Hai sa ne crestem copii asa cum putem… si sa stam mai mult cu ei si langa ei .. decat scriind sau dandu-ne cu parerea..

  7. 2 January 2012 at 20:24

    Eu sunt o mama care trece printr-un divort. Acel tata care traia de 3 ani cu o ”fiinta” ( acum nu mai exista curve dupa legile romane), si care a sustras 30000 euro din casa ca sa-si ia casa cu ea, dupa ce l-am prins si am bagat actiune de divort, a inceput sa spuna tuturor ca nu-l las sa vada copilul si ca il invat pe copil sa nu-l iubeasca. DAR: el minte copilul mereu, vine sa ii aduca cadouri cand stie ca nu suntem acasa si le lasa la vecini ca sa aiba martori ca umple copilul de alimente, spunand in instanta ca nu vrea sa dea pensie alimentara pentru ca eu vreau sa ma imbogatesc. Se duce la vecini si spune ca eu nu lucrez si vreau sa ma intretina el, ceea ce este o minciuna, iar eu l-am tinut 2 ani acasa sa invete pentru magistratura. Ii spune copilului ca nu vrea sa ma vada in viata lui dar vrea sa crestem copilul impreuna. Cate divorturi, atatea minciuni. Cum pot barbatii sa spuna ca nu mai pot dupa copii cand ii parasesc pentru o curva. Acest cuvant chiar daca nu mai este in legea romana,, ramane in dictionar si in cele 10 porunci ce dainuie depeste 2000 de ani: Sa nu preacurvesti/ Sa nu ravnesti la nevasta altuia, casa altuia, magarul alruia… A creste un copil nu inseamna doar bani, haine sau jucarii. Sunt nopti nedormite, cand copilul este bolnav, educatie, bucuria de a fi alaturi de el cand ii cade primul dinte, prima iubire, primele secrete si multe alte lucruri. Cand o casnicie nu mai merge, alegi daca vrei sa te bucuri alaturi de copilul pe care l-ai facut. Cand pui mai presus de copil cearta sau relatiile sexuale sau orice duce la destramarea casniciei, inseamna ca nu iti iubesti copilul destul si nu ai dreptul sa il judeci pe cel care a ales sa ramana alaturi de fiinta careia i-a dat viata.

    • 2 January 2012 at 23:39

      Sunt de acord cu tine in unele aspecte, nu in totalitate. 1. Nimeni nu iese dintr-o relatie/casnicie de prea mult bine. Daca el s-a dus cu alta, inseamna ca ceva nu era in regula in relatia voastra. Asta nu inseamna ca nu-si iubeste copilul si ca daca il iubea, nu trebuia sa “preacurveasca”; e vorba de alegeri in viata, el a ales sa nu mai fie cu tine. 2. Eu cred ca esti foarte inversunata si suparata pe el; nu te mai comporta ca si cum ai fi sotia lui, pentru ca nu mai esti. 3. Daca iti schimbi tu comportamentul fatza de el, daca incepi tu sa ingropi securea si el se va (mai) schimba iar cel mai castigat fin faza asta este copilul. 4. Stiu ca este foarte greu, dar, asa cum esti tu cea mai buna mama pentru copilul tau, asa trebuie sa fie si el, in mintea copilului, cel mai bun tata din lume. Nu strica relatia dintre ei doi doar pentru ca el nu s-a purtat corect cu tine ca si femeie/sotie/mama. Gandeste-te ca nu faci, prin comportamentul asta, decat sa-l indepartezi, incetul cu incetul, pe tata de copil iar, ulterior, pe copil de tata. Indiferent de situatia conjugala, un copil trebuie sa-si aiba ambii parinti alaturi, toata viata. Gandeste-te la asta si inlocuieste furia si blamatul cu iertarea. Pentru copilul tau, a carui mama esti. Bafta!

    • 7 May 2012 at 09:45

      da dar nu generalizati nu toti sunt lafel ,cum nici toate femeile nu sunt lafel,,cum am mai spus uni nu merita sa fie parinti,si in general parintele dintro casnicie care destrama familia acela nu ar trebui sa se numeasca parinte pt. ca de fapt el se gandeste doar la fericirea lui nu si a copilului …stiti ce mi sa spus mie de fosta ,ca atat timp cat ia este satisfacuta si fericita copilul creste oricum …deci nu mai aruncati cu namol in toti tati ca nu toti sunt lafel,,,dunt de acort ca cei care nusi iubesc copii cu adevarat sa fie cei care sa nusi vada copii.

    • 2 June 2012 at 20:20

      acelasi lucru mi l-a facut mie curva de sotie

  8. Cristina
    17 July 2012 at 09:58

    Un copil are doi parinti = ar trebui sa existe drepturi egale. domnul care a postat nu este tatic cel mai probabil si nu intelege ce se intampla in Romania si alte tari care au legi in favoarea mamelor. Nu mai conteaza cine e vinovat si de ce se destrama o casnicie, copilul nu trebuie sa simta…deci trebuie sa-si petreaca timp cu ambii parinti in continuare. Mamele de la noi abuzeaza de codul civil si fac pilaf nervii familiilor paterne in cele mai multe cazuri, pentru ca asta sunt femeile, razbunatoare, incoerente, nesimtite etc de regula. Provin dintr-o familie divortata, ai mei au fost extraordinari, s-au inteles si a fost minunat…dar din pacate nu toti copii sunt fericitii detinatori ai unor parinti ca ai mei. E nevoie de multa intelepciune, buna-credinta si bun simt si sa fim seriosi cat de des ati cunoscut voi oameni cu calitatile astea?!

    • 17 July 2012 at 22:03

      De acord cu absolut tot ce spui, Cristina!!

  9. Anda
    17 September 2012 at 20:30

    sinonime :
    De acord cu absolut tot ce spui, Cristina!!

    Stau si ma intreb daca sotul tau ar fi un om violent si agresiv, smecher si care sa-i spuna copilului nu o pupa pe mama ca a facut nu stiu ce tot la fel ai gandi? Sunt de parere ca un copil trebuie sa stea si cu tatal si cu mama insa atunci cand barbatul se foloseste de copil ca sa se impace cu toate ca el este motivul pentru care s-a terminat casnicia, ce rost mai are sa ii permit sa vada copilul? Mai ales cand il foloseste si abia de-acuma incepe sa vada ce inseamna un copil….sunt fff revoltata fiindca unii tatici ar trebui sa aiba limitat accesul la vizite…nu toata ziua buna ziua sa vada baiatu dar de fapt sa ma controleze pe mine….

    • 17 September 2012 at 22:41

      In astfel de situatii, nu exista “INSA”. Daca tatal molesteaza sau agreseaza in vreun fel copilul, atunci, DA, prin lege trebuie sa i se limiteze accesul la acesta. In cazul tau, “insa” nu exista. Copilul si tatal trebuie sa dezvolte o relatie normala si frumoasa, chiar daca “nenorocitul” are ganduri “abscunse” cu tine. Limiteaza vazutul intre voi doi, ex-pereche, nu intre copil si tata. Bafta si intelepciune, iti doresc si nu uita ca esti mama si-ti doresti binele copilului tau!

  10. 27 April 2013 at 17:12

    Custodia comuna este foarte importanta pentru dezvoltarea psihica a copilului !

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment